titelbalk. spring naar ... hoe lang op scherm? achtergrondskleur. naad van het boek. laat welke extensies zien? laat zien in de titelbalk? stijl van laten zien. foto's in map of in csv bestand laten zien? stop. uitleg. toetsenbord bediening. ok. taal. alle monitors. niet groter. sorteer foto's maak willekeurige voorstelling bladzijden omslaan na klikken. gegevens uit csv of foto? ondertiteling. ondertiteling. lettertype. lettertype. hoeveel regels? aliasing in vergrootglas. laat gegevens zien.
home

Photo viewer.

Laat je foto's zien met Photo viewer, het veiligste programma voor dat doel.

Explanation in English
Explanation in English

Photo viewer is ontworpen als een klein en eenvoudig programma om je foto's mee te kunnen laten zien, op 5 verschillende manieren. Vier daarvan laten telkens 2 foto's tegelijk zien, als bladzijden in een boek. Het verschil tussen die 4 zit hem in de manier waarop de pagina's worden 'omgeslagen'.
De vijfde manier laat maar 1 foto per keer zien. Dan kun je er ook voor kiezen om een vergrootglas over je foto heen te laten zien om bepaalde details in die foto beter te kunnen zien. En als het een jpg of jpeg bestand is, dan kun je ook een deel van of alle IPTC velden laten zien die in de foto zitten.
Het wisselen van de foto's kun je altijd handmatig doen via de muis. Maar je kunt het ook automatisch laten doen met een vaste of een variabele tijd per foto, afhankelijk van de showtime in de foto of de plek waar de muis op het scherm staat.
Photo viewer noem ik het veiligste programma voor dat doel want Photo viewer is simpelweg niet in staat om wat dan ook in de foto te schrijven. Hij kan ze alleen maar lezen. Dus je zult nooit iets kunnen veranderen aan je foto's met Photo viewer.

Dialoogvenster van Photo viewer. Als het programma voor de eerste keer opgestart word, dan zal ook dit dialoogvenster op je scherm verschijnen (En een informatievenster met uitleg.), maar in de Engelse taal. Dus het eerste wat je waarschijnlijk wil doen is de taal veranderen naar Nederlands. Dit kun je doen door in het uitvalvenster waar dan English is staat te klikken en dan op Nederlands. Tijdens het laten zien van je foto's kun je ook altijd terugkeren naar dit dialoogvenster door op Enter te typen of door op je rechtermuisknop te klikken als het virtuele menu naar menu zichtbaar is op je scherm. (Ga daarvoor naar de linkerbovenhoek van je venster.)
Dit dialoogbox bevat alle mogelijke instellingen voor Photo viewer in een venster. Je hebt niet echt het toetsenbord nodig want je kunt altijd alles volledig met de muis bedienen.

Door te klikken op de delen van dit dialoogvenster ga je direct naar de uitleg over dat deel op deze bladzijde.

Virtuele menu.

Het virtuele menu.
Het virtuele menu zie je in je venster wanneer je met je muis dicht bij de bovenrand in je venster komt. Als je op dat moment slechts 1 foto per keer in je venster laat zien dan zijn alle delen van dat virtuele menu beschikbaar. Van links naar rechts is dat Naar menu, uitleg, toetsenbord, trefwoorden, locatie enz., alle velden, wissel vergrootglas, echte pixels in vergrootglas, zoom 2x, zoom 3x, zoom 4x, zoom 6x, zoom 8x, zoom 12x, zoom 20x, zoom 40x en volledig scherm
In dit voorbeeld zie je het Naar menu deel van het virtuele menu bovenop het vergrootglas dat de linkerbovenhoek van de foto laat zien. (Rechtsboven in de hoek zie je de volledige foto klein weergegeven in een groen kader. Binnen in die foto zie een klein groen vierkantje. Dit vierkantje is het centrum van het vergrootglas op de foto.)
Onderin de foto zie je de ondertiteling die in dit voorbeeld de exif tijd van de foto laat zien en het verschil van de exiftijd van de foto op het scherm en de exif tijd van de vorige foto op het scherm.

Titelbalk.

De titelbalk.
De titelbalk van het dialoogvenster van Photo viewer laat het versienummer van Photo viewer zien (hier 3.004) en de oorsprong van de verzameling foto's die op dat moment op het scherm te zien zijn. In dit voorbeeld zijn dat de foto's in de map D:\foto's\2012-09-22 Floriade\. Ook de foto's in de onderliggende mappen worden getoond in deze show.
Spring naar foto ...
Door te klikken op deze schuifbalk kun je een andere foto uit de huidige verzameling kiezen waarnaartoe je direct zult gaan als het dialoogvenster gesloten word. Het nummer rechts van deze schuifbalk is het nummer waar je bent als dit dialoogvenster geopend word en wordt het nummer waar je naar toe zult gaan als je op deze schuifbalk geklikt hebt.

Hoe lang staat een foto in je venster?

Hoe lang staat een foto in je venster?
Er zijn een paar verschillende manieren om te bepalen hoe lang een foto op het scherm zal blijven staan:

vaste tijd. Alle foto's staan even lang op je scherm. De tijd wordt bepaald door de Vaste tijd per foto: schuifbalk.
Gebruik showtime in de foto's.
showtime. De tijd dat elke foto op het scherm staat hangt af van de showtime zoals hij in de foto geschreven is. De maximum tijd is als de showtime 255 is en de minimum tijd is wanneer de showtime 1 is. Alle tussenliggende waarden worden evenredig berekend. En als er geen showtime in de foto staat, dan wordt de tijd door de derde schuifbalk Tijd als er geen showtime beschikbaar is: bepaald.
Variabele tijd voor de foto's.
variabele tijd. Een maximum en een minimum tijd kan gekozen worden met deze 2 actieve schuifbalken. De feitelijke tijd voor elke foto (en de richting van bladeren) word dan bepaald door de plek waarop de muis in je venster staat.
Als de muis op de linkerhelft van je venster is, dan zal er achteruit gebladerd worden en als de muis op de rechterhelft staat, dan word er vooruit gebladerd. De maximum tijd wordt gebruikt als de muis op de linker of rechter rand van je venster staat en de minimumtijd wordt gebruikt als de muis in het midden van het venster staat. Alle tussenliggende waarden worden berekend aan de hand van de plek van de muis tussen die 2 extremen. De feitelijke tijd en richting kun je ook in de titelbalk zien als de showtime checkbox is aangevinkt. (zoas hier is uitgelegd).
alleen kliks. Geen enkele vorm van automatische tijd wordt dan gebruikt. Je gaat alleen maar door het klikken met je muis of door het typen op de pijltjestoetsen op je toetsenbord naar de volgende of vorige foto. Dit is ook altijd mogelijk als de automatische tijd wel wordt gebruikt.

Kleur achtergrond en schaduw in de naad van het boek.

Kleur achtergrond.
De gekleurde rechthoek geeft de kleur aan die gebruikt word als de achtergrondskleur gedurende de show. Je kunt een andere kleur kiezen door op de knop kleur achtergrond te klikken.
Breedte en doorzichtigheid van de naad in het boek.
Als je 2 foto's tegelijk laat zien, dan kun je hier kiezen hoe breed en hoe donker de schaduw in de naad van het boek moet zijn.

Kies de types bestanden die je wilt laten zien.

Kies hier welke types bestanden je wilt laten zien.
Door het aanvinken van de bijbehorende checkboxen kun je hier kiezen welke bestandstypes je wilt laten zien. Als je het programma opstart door het slepen van een afbeelding naar het programmavenster, dan zal dat afbeeldingentype automatisch opgenomen worden als een type dat op het scherm mag komen tijdens de show.

De tekst in de titelbalk.

De tekst in de titelbalk.
Met deze checkboxen kies je welke onderdelen je wilt laten zien in de titelbalk van je venster.

5 manieren om de afbeeldingen te laten zien.

Visible in titlebar
Hier kies je een van de 5 verschillende stijlen om je afbeeldingen te laten zien. De 4 boek stijlen verschillen alleen van elkaar in de manier waarop de pagina's worden omgeslagen. De Snelheid balk bepaald hoe snel dat omslaan gaat.
Als je de 5e stijl gebruikt, dan krijg je maar 1 afbeelding per keer op je scherm. Alleen met die stijl kun je het vergrootglas gebruiken en de info venstertjes met gegevens op je scherm krijgen.

Zo begin je een nieuwe show.

Zo begin je een nieuwe show.
Met de knop aan de linkerkant kies je een map met afbeeldingen als je nieuwe show. Met de middelste knop kies je een afbeelding om een nieuwe show te beginnen. Met die afbeelding begin je dan en alle afbeeldingen in diezelfde map met een gebruikte extensie worden dan een deel van de show. Door het aanvinken van de checkbox worden ook alle afbeeldingen in de onderliggende mappen opgenomen in de show.
Met de knop aan de rechterkant begin je een nieuwe show door het selecteren van een bruikbaar csv bestand, zoals de csv bestanden die door Photo organizer zelf zijn gemaakt voor dat doel.
Een andere manier om een show te beginnen is door een afbeelding, een map of een csv bestand naar het open venster of naar het icoontje van Photo viewer te slepen.

Stop en uitleg.

Stop en uitleg.
Met deze linkse knop stop je Photo viewer. (Photo viewer zal alle op dat moment actieve instellingen opslaan om later door te kunnen gaan alsof hij niet onderbroken werd).
De Uitleg knop opent een informatievenster waarin de belangrijkste kenmerken en bedienihgen voor Photo viewer zijn uitgelegd. Dit info venster kan ook geopend en gesloten worden via het virtuele menu.

Toetsenbordbediening.

Toetsenbordbediening.
Deze knop opent een klein informatievenstertje waarin de verschillende manieren om Photo organizer met het toetsenbord te bedienen kort zijn uitgelegd.

Toetsenbordbediening 1 afbeelding stijl. Toetsenbordbediening boek stijl.
In de 4 boek stijlen zijn vele toetsenbord functies uitgeschakeld, dus die zijn dan grijs in dit informatievenstertje, zoals hier in het rechtervoorbeeld.
Alle hier vermelde functies kun je ook bedienen met het virtuele menu.

ok.

ok.
Deze knop sluit het dialoogvenster zodat je door kunt gaan met de show met je nieuw gekozen instellingen.

De taal voor Photo viewer.

De taal voor Photo viewer.
Engels en Nederlands zijn beiden in Photo viewer zelf ingebakken. Meer talen komen misschien beschikbaar. Als ze komen, dan zal dat aangekondigd worden op de website.
Als je wilt bijdragen door het vertalen van alle tekst, stuur me dan een email of vul dit Contactformulier in. Ik kan je dan een tekstbestand toesturen met alle te vertalen woorden en zinnen en de manier waarop een taalbestand moet zijn geformatteerd zodat het bruikbaar word voor Photo viewer. Het enige dat een gebruiker dan nog hoeft te doen is dat tekstbestandje te downloaden en in de juiste map te zetten. Photo viewer zal het dan herkennen als een taal bestand en het beschikbaar maken via dit uitklapvenster.

Gebruik 1 of alle monitoren?

Gebruik 1 of alle monitoren?
Als je meer dan 1 monitoren beschikbaar hebt op je systeem, dan kan je hier kiezen wat Photo viewer moet doen als je schakelt tussen een volledig scherm of een venster als Photo viewer in een van de 4 boek stijlen werkt. Gebruik alleen de huidige monitor of gebruik alle beschikbare monitoren. Als je de stijl gebruikt die telkens 1 afbeelding laat zien, dan is volledig scherm altijd beperkt tot de al gebruikte monitor.

Laat afbeeldingen nooit groter zien dan de echte pixelmaat.

Laat afbeeldingen nooit groter zien dan de echte pixelmaat.
Met deze checkbox kun je aangeven wat je wilt doen als de echte pixelmaat van je afbeelding kleiner is dan het gebruikte venster op je monitor. Wel of niet uitrekken totdat het venster gevuld is. Maar de verhouding tussen hoogte en breedte blijft wel altijd correct.

Sorteer foto's op nummers in bestandsnaam.

Sorteer foto's op nummers in bestandsnaam.
Voor een show getoond word, worden eerst alle foto's gelezen door Photo viewer. En als er nummers in de bestandsnamen staan die beginnen met nullen, dan staan ze vaak niet in een logische volgorde. Door deze checkbox aan te vinken worden de foto's voor de show gesorteerd op nummer zodat de volgorde in zo'n geval wel correct numeriek wordt.

Willekeurige volgorde in show?

Willekeurige volgorde in show?
Na aanvinken van deze checkbox worden de foto's in de show in een volstrekt willekeurige volgorde getoond, dus dan weet je nooit welke foto de volgende zal zijn.

Hoe de pagina's omslaan.

Hoe de pagina's omslaan.
Als je de afbeeldingen in een van de vier boekstijlen laat zien, dan kan het omslaan van de pagina's best wel wat tijd kosten. En als je tijdens dat proces op een muisknop drukt, dan zal dat proces in een ogenblik afgemaakt worden. Hier kun je kiezen of je daarna direct wilt doorgaan met het omslaan van de volgende bladzijde of niet.

Waar wil je de gegevens uit gebruiken?

Use which metadata?
Als je een show laat zien van alle foto's zoals ze in een csv bestand beschreven staan, dan kunnen er 2 bronnen van gegevens zijn, namelijk dat csv bestand en de foto's zelf. Normaliter zijn de gegevens in beiden hetzelfde, maar het kan zijn dat ze verschillend van elkaar zijn als een van de 2 veranderd is nadat het csv bestand oorspronkelijk gemaakt werd.
Hier kun je kiezen welke bron van gegevens je wilt gebruiken. Het csv bestand of de foto's zelf. Als je kiest voor de optie eerst uit csv bestand, dan uit foto's dan zul je alleen die velden uit de foto's gebruiken die in het csv bestand leeg zijn of niet beschikbaar zijn.

Ondertiteling.

Ondertiteling.
Als je jpg of jpeg foto's laat zien, dan kun je sommige gegevens gebruiken als ondertiteling voor je foto's. Hier kun je kiezen welke gegevens je daarvoor wilt gebruiken. De keuze verschil laat het verschil in exif tijd zien tussen de foto op je scherm en de vorige foto op je scherm, zoals in het voorbeeld aan de bovenkant van deze bladzijde hier.

Lettertype voor ondertitels.

Lettertype voor ondertitels.
Ondertitels zijn geschreven net boven de onderrand van het scherm als gekleurde tekst met een randje eromheen. Hier kun je kiezen in welke maat en met welk lettertype en stijl. Ook de kleuren van de karakters en het randje rondom de karakters kun je hier kiezen. In het voorbeeld kun je zien wat het resultaat van je keuze is.

Gebruik van regeleinden in de ondertitels.

Gebruik van regeleinden in de ondertitels.
Als je commentaar als ondertiteling gebruikt, dan kan het voorkomen dat er nogal wat regeleinden in die tekst zitten. Soms is dat een beetje irritant. Hier kun je er voor kiezen die regeleinden in de ondertiteling te vervangen door een paar spaties zodat de volledige breedte van je venster kan worden benut door die ondertitels. En met het tekstvakje kun je aangeven hoeveel regels je maximaal wilt laten gebruiken door die ondertitels. Als die niet past in de opgegeven hoeveelheid regels, dan zal het overige deel niet in je venster komen.

aliasing in het vergrootglas.

Anti-aliased image in zoom box?
Kies hier hoe je het deel van de afbeelding in het vergrootglas wilt laten zien. Met zachte randen (anti-aliased) of niet.

Laat gegevens zien.

Laat gegevens zien.
Met deze checkboxen kun je kiezen of, en zo ja, welke informatievenstertjes je wilt laten zien tijdens het showen van je foto's in de 1 foto per keer stijl.
Als je kiest voor alle velden, dan zullen de andere 2 gesloten worden als ze actief waren. En als je kiest voor een van die andere 2, dan zal het alle velden informatievenstertje gesloten worden. In die drie informatievenstertjes zit ook een knopje C. waarmee je dat informatievenstertje kunt sluiten.

Ga terug naar waar je vandaan kwam.



Hans van der Hoeven
Liesbospark 28
4813 HV Breda
The Netherlands
Photo organizer uitleg
veelgestelde vragen
startpagina
Contactformulier
koop Photo organizer
email:info@photoorganizer.nl
© 2015, Hans van der Hoeven
URL: www.photoorganizer.nl
© HHdesign. Webmaster: HHdesign.